Sri Lanka

Introductie

Begeleide rondreis Sri Lanka

Schitterend Eiland vol van Kleur en Geur!

“De Traan van India” stond jarenlang bekend als Ceylon, maar kreeg in 1972 haar huidige officiële naam Sri Lanka, wat letterlijk “Schitterend Eiland” betekent.
En schitterend is het eiland inderdaad: vol van kleur en geur, rijk aan natuur en cultuur en gezegend met een gastvrije bevolking en een overheerlijke keuken!

Tijdens deze reis laten we je kennis maken met alle hoogtepunten die Sri Lanka te bieden heeft.
We nemen je mee naar het “Wilpattu National Park” en gaan samen op zoek naar wilde olifanten, luipaarden, apen en lippenberen.
We beklimmen de Leeuwenrots van Sigiriya. Per trein trekken we doorheen de theeplantages. Raften doen we op de Kelani rivier. Per fiets ontdekken we Anunadhapura.
In Kandy verkennen we de stad per tuk-tuk. We ontmoeten de “Veddha’s”, een etnische minderheidsgroep. En eindigen doen we in het Paradijs op Aarde, aan de parelwitte stranden van de Indische Oceaan…

Reis met ons mee naar Sri Lanka en verwen al je zintuigen! Schitterende herinneringen gegarandeerd!

Van dag tot dag

Dagprogramma:

Dag 1: Brussel – Colombo

Samenkomst in de vertrekhal van Brussels Airport.
Vlucht met QATAR AIRWAYS naar Doha.
Aansluitende nachtvlucht naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.
Maaltijden en dranken aan boord zijn inbegrepen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dag 02 (O-L-D): Colombo – Negombo

Aankomst in Colombo en kennismaking met de plaatselijke gids.
We vertrekken meteen naar de badplaats Negombo, waar we tegen de middag aankomen en kunnen genieten van een typische lunch. Onmiddellijk valt ons de bedrijvigheid op, het zijn vooral de vrouwen die hier de handel voeren. Na een wandeling over de markt nemen we de boot en varen we het kanaal af dat aangelegd werd door de Nederlanders. Aansluitend genieten we van wat vrije tijd en de mogelijkheid om wat te winkelen.
Avondmaal & overnachting: JET WING BLUE HOTEL *****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 03 (O-L-D): Negombo – Wilpattu National Park

Vandaag vertrekken we met 4×4 voertuigen voor een unieke kampeersafari naar het Wilpattu National Park, het grootste wildpark van Sri Lanka en de natuurlijke biotoop van luipaarden, lippenberen en olifanten. Na een prachtige wandeling verwachten onze begeleiders ons voor een overheerlijke BBQ met aansluitend een unieke overnachting in individuele tenten. Dit is natuurbeleving op zijn best! Avondmaal & overnachting: MAHOORA LODGE ~ TENTED LUXURY SAFARI CAMP ****+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 04 (O-L-D): Wilpattu National Park. – Anuradhapura

Na het ontbijt trekken we er opnieuw met de 4×4 voertuigen op uit en zetten we onze zoektocht naar de wilde dieren en talloze vogels verder in de uitgestrekte bossen en de weidse savannes. Na de lunch in het park nemen we de weg naar Anuradhapura, Sri Lanka’s eerste hoofdstad. Anuradhapura is opgenomen op de Werelderfgoedlijst en was ruim twaalf eeuwen lang het politieke, culturele, economische en godsdienstige centrum van Sri Lanka.
Avondmaal & overnachting: ULAGALLA RESORT *****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 05 (O-L-D): Anuradhapura

Per fiets op ontdekking door het koloniale Anuradhapura – een uitgestrekt openluchtmuseum met tempels, paleizen en ruïnes… Onze tocht brengt ons o.a. langsheen de grote stoepa’s die gebouwd werden ter bescherming van Boeddhistische relikwieën en naar de Boom der Verlichting, de vijgenboom waaronder Boeddha zijn verlichting vond. Deze Bodhiboom is een geliefde bestemming voor Pelgrims. We eindigen onze rit bij een plaatselijk restaurant voor de lunch. In de namiddag keren we terug naar het hotel en genieten we van een vrij moment.
Avondmaal & overnachting: ULAGALLA RESORT *****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 06 (O-L-D): Anuradhapura – Sigiriya – Kandy

Na een vroeg ontbijt rijden we naar Sigiriya, bekend om haar 200 meter hoge “leeuwenrots”. Halverwege de steile beklimming – via trappen – bereiken we de Spiegelwand met prachtige fresco’s van “wolkenmaagden”. Helemaal boven op de rots bevinden zich de ruïnes van de citadel, die ooit dienst deed als koninklijk paleis. En als extra beloning voor onze inspanningen: een schitterend uitzicht over de omgeving!
We lunchen in een plaatselijk restaurant en bezoeken aansluitend de Tempel van Nalanda en de Rotstempel van Aluvihare.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

We nemen de tijd voor een kruidenthee en eindigen onze namiddag met een heerlijk ontspannende Ayurveda massage.

’s Avonds wonen we een voorstelling bij van de befaamde acrobatische Ves-dansers die op het ritme van een drum ode brengen aan de god Kohomba.
Overnachting: MAHAWELLI REACH HOTEL *****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 07 (O-L-D): Kandy

Vandaag staat een bezoek aan Kandy op het programma, de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka, met als hoogtepunt een bezoek aan de Dalada Maligawa, de zgn. “Tempel van de Tand” – een heiligdom waar een hoektand van Boeddha bewaard zou worden. Nadien maken we een wandeling door de stad, een “UNESCO Werelderfgoed”. We slenteren doorheen de typische straatjes en nemen een kijkje in de winkeltjes. Het middagmaal wordt geserveerd in een plaatselijk restaurant en aansluitend rijden we per tuk-tuk naar een meditatiecentrum, voor een inleiding in de bezinningstechniek.
Avondmaal & overnachting: MAHAWELLI REACH HOTEL *****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 08 (O-L-D): Kandy – Mahiyangana – Kandy

Dit wordt een opmerkelijke dag! We trekken naar Mahiyangana, waar we verwelkomd worden door de “Veddha’s”, een etnische bevolkingsgroep. Deze uitmuntende jagers-verzamelaars zullen ons inwijden in hun eeuwenoude gebruiken waarin honing een belangrijke rol speelt. Na de lunch bij de Veddha’s brengen we een bezoek aan een theefabriek en worden we ingewijd in de geheimen van een heerlijk kopje thee.
Avondmaal & overnachting: MAHAWELLI REACH HOTEL *****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 09 (O-L-D): Kandy – Nuwara Eliya – Kandapola

Deze ochtend nemen we de trein naar Nanu Oya. Onderweg glijden adembenemende landschappen van theeplantages, rijstvelden en watervallen voorbij. We brengen een bezoek aan Nuwara Eliya, gelegen in een dal op bijna 2000 m hoogte. De stad wordt ook wel eens “Klein Engeland” genoemd, niet alleen omwille van de prachtige huizen in Victoriaanse en Tudoriaanse stijl, maar ook omwille van het relatief koele klimaat! Na de picknick-lunch maken we een wandeling doorheen de theeplantages en vernemen we meer over het dagelijkse leven van de theeplukkers. Daarna sluiten we onze dag af in stijl… Avondmaal & overnachting: TEA FACTORY HOTEL ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 10 (O-L-D): Kandapola – Kitulgala

Klaar voor adrenaline en avontuur? Langs een smal bergpad rijden we vandaag naar Kitugala, het kleine dorpje dat ooit dienst deed als decor voor de legendarische film “Bridge over de the River Kwai” van David Lean. De Kelani Rivier is uiterst geschikt voor een eerste kennismaking met wild water raften… In de namiddag genieten we van ons resort hotel, een jungle ervaring mag immers niet ontbreken tijdens deze rondreis!
Avondmaal & overnachting: THE ROYAL RIVER RESORT ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 11 (O-L-D): Kitulgala – Ahungalla

Na het ontbijt vertrekken we naar Ahungalla. Onderweg brengen we een bezoek aan het “Kosgoda Turtle Hatchery Project” van de “Wild Life Protection Society of Sri Lanka”. Het project werd in 1988 opgericht met als doel Sri Lanka’s zeeschildpadden tegen uitsterven te beschermen. Misschien wil jij wel het peterschap aanvaarden over een babyschildpad? In de namiddag reizen we verder naar de Indische Oceaan om te genieten van de prachtige witte stranden.
Avondmaal & overnachting: HERITAGE AHUNGALLA ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 12 (O-L-D): Ahungalla – Galle – Ahungalla

Vrije ochtend om te genieten van de faciliteiten van het hotel.
Na de lunch in het hotel brengen we een bezoek aan Galle, bekend omwille van het 300 jaar oud fort, dat deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Uiteraard besteden we ook aandacht aan de Oud-Hollandse omwalde binnenstad, die ongetwijfeld herinneringen oproept aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Avondmaal & overnachting: HERITAGE AHUNGALLA ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Optioneel:
’s Ochtends deelnemen aan een“Whale Watching” excursie, die al om 04:00 uur van start gaat en je de kans biedt om blauwe vinvissen, orka’s en dolfijnen te spotten. De terugkeer in het hotel is voorzien rond het middaguur.
Als je wenst deel te nemen aan deze excursie, dien je dit bij inschrijving te melden, zodat de reservatie tijdig gemaakt kan worden.
Prijs: ± USD 150 per persoon, ter plaatse contant te betalen (prijs onder voorbehoud)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 13 (O-L-D): Ahungalle – Colombo

Vrije ochtend en lunch in het hotel.
In de late namiddag transfer naar de luchthaven voor de internationale nachtvlucht met QATAR AIRWAYS naar Doha, met aansluitende vlucht naar Brussel.
Maaltijden en dranken aan boord zijn inbegrepen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 14 (O-/-/): Doha – Brussel

Aankomst in Brussel.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prijzen & data
Begeleide rondreis Sri Lanka Datum Status Prijs Online Inschrijven
Schitterend Eiland vol van Kleur en Geur! 06/MAA/2020 – 19/MAA/2020

Volzet

3.685 € Hier inschrijven
Schitterend Eiland vol van Kleur en Geur! 06/NOV/2020 – 19/NOV/2020 Plaatsen vrij 3.995 € Hier inschrijven
Bijkomende informatie

Minimum aantal personen: 12 personen
Maximum aantal personen: 18 personen
Supplement eenpersoonskamer: 950 €

Individuele afreis: prijs op aanvraag

Inbegrepen in de prijs
  • Alle in het programma vermelde vluchten
  • Alle vermelde maaltijden (O-L-D)
  • Alle vermelde bezoeken
  • Alle inkomgelden voor de verschillende parken
  • Toegangsgeld voor het Wilpattu National Park
  • Fietstocht in Anunadhapura
  • Boottocht over het “Dutch Canal for trading”
  • Unieke treinrit naar Nanu Oya
  • “Couleur locale”, met o.a. bezoek aan de “Veddha’s” en de Kandyaanse dansers
  • Raften op de Kelani Rivier
  • Overnachtingen op toplocaties
  • Verblijf in de vermelde hotels (of gelijkwaardig)
  • Diensten van een Nederlandstalige reisleider *
  • Diensten van de lokale gidsen *
  • Fooien voor de lokale gidsen/ chauffeurs & kruiers *
  • Alle transport ter plaatse zoals vermeld in het programma
  • Luchthaventaksen en brandstoftoelagen zoals bekend bij publicatie van de brochure*
  • Visumassistentie
  • Belgische btw en lokale taksen

* Niet steeds inbegrepen in de prijs van de individuele reizen.

Niet inbegrepen in de prijs
  • Kosten voor reispas en/of visum
  • Verzekeringen
  • Dranken tijdens de maaltijden en alle andere persoonlijke uitgaven

Reizigers dienen te beschikken over een degelijke reisbijstandsverzekering.

Design Holidays is verzekerd tegen financieel onvermogen bij de Europese Goederen en Reisbagage verzekeringsmaatschappij.

Status
 • Plaatsen vrij
 • Gegarandeerde afreis (min 12 pers)
 • Volzet
Landinfo

Reisdocumenten (*)

Belgen en Nederlanders die naar Sri Lanka reizen moeten in het bezit zijn van een internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is na vertrek uit Sri Lanka.
Daarnaast is ook een visum verplicht. Het gaat om een ETA (Electronical Travel Authorisation), die je voor afreis online moet aanvragen via www.eta.gov.lk.
Neem voor alle zekerheid kopieën van je reisdocumenten (paspoort, ticket, …) mee op reis. Of scan ze in en mail ze naar jezelf, zodat je er steeds toegang tot hebt.

(*)De verstrekte informatie m.b.t. reisdocumenten op onze website en in onze brochures is onderhevig aan wijzigingen. Wij adviseren onze reizigers dan ook tijdig contact op te nemen met het Consulaat of de Ambassade van het land van bestemming om de actuele reisinformatie op te vragen.

Verzekering

Wij adviseren al onze reizigers om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, die aansluit op hun reis en hun bestemming. Wij verstrekken graag de nodige informatie over de mogelijkheden en de polisvoorwaarden van onze betrouwbare partner, de Europese.

Gezondheid (*)

Sri Lanka kent geen verplichte vaccinaties. Beslist aangeraden echter zijn inentingen tegen Hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Ook inentingen tegen Hepatitis B, tuberculose en Japanse encefalitis zijn optioneel en de inname van malariatabletten is raadzaam.
Voor de actuele stand van zaken verwijzen we voor België graag naar www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit Nederland vinden vergelijkbare informatie terug op www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Voor advies op maat is het raadzaam om vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met een arts.

(*)De verstrekte informatie m.b.t. gezondheid op onze website en in onze brochure is onderhevig aan wijzigingen en niet bindend.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in België/Nederland. Tijdens onze wintertijd is het er 4,5 uur later.

Klimaat

Sri Lanka heeft een tropisch warm en vochtig klimaat zonder veel regionale klimaatverschillen. Omdat het eiland vlakbij de evenaar ligt, is de temperatuur zowat het hele jaar door constant met een dagtemperatuur van om en bij de 28°C. In de bergen is het uiteraard altijd wat koeler. Sri Lanka kent twee regenseizoenen: de Yala en Maha. De Yala komt enkel in het zuidwesten voor en duurt van mei tot augustus. De Yala-regen valt vooral in aan het begin van de periode en neemt vervolgens langzaam af. Van oktober tot januari komt dan de Maha, met vooral veel regen in het noordoosten. De regen valt echter haast nooit een hele dag!

Valuta

De officiële munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lanka Rupee (LKR).
Euro’s omwisselen kan bij de wisselkantoren op de luchthaven ter plaatse of in de grotere steden. Vaak is het ook mogelijk om in de hotels geld te wisselen, maar meestal tegen een minder gunstig tarief.
In de grote steden en in de meeste toeristische plaatsen zijn er bovendien geldautomaten (ATM) waar je geld kan afhalen met je bank- of kredietkaart. Stickers geven duidelijk aan welke kaarten gebruikt kunnen worden (*)
Hou zeker ook steeds wat cash geld (Rupees, Dollars of Euro’s) bij de hand.

OPMERKINGEN:
Om veiligheidsredenen heeft de Belgische overheid beslist om het gebruik van bankkaarten met Cirrus/Maestro logo buiten Europa niet langer mogelijk te maken. Afgezien van een paar uitzonderingen (te vinden op de website www.febelfin.be) kun je dus op onze reizen gewone bankkaarten / debetkaarten niet meer gebruiken en dient er cash geld te worden meegenomen, of een Visa / Mastercard (kredietkaart). Sommige banken bieden de mogelijkheid om deze maatregel op te heffen gedurende een maximum periode van 3 maanden (tijdens deze periode kun je dan wel buiten Europa met je bankkaart betalen): dit dient voor vertrek bij je bank aangevraagd te worden.

Fooien

Ook in Sri Lanka wordt het geven van een fooi steeds vaker als “normaal” beschouwd. Voor kruiers is ca. 50-100 Rupee per koffer een goede richtlijn, terwijl kamermeisjes, gidsen en chauffeurs een tip van 50-100 Rupee per dag zeker weten te waarderen. In de betere restaurants en in hotels wordt een fooi van 10% vaak automatisch aan de rekening toegevoegd. Helaas ziet het bedienend personeel hiervan zelden wat terug! Bedenk dat zelfs het personeel in luxe hotels of in dure restaurants vaak slechts een laag salaris krijgen en dat een heel gezin afhankelijk kan zijn van de fooien die wij geven… Zorg dus dat je, als je tevreden bent, in een restaurant altijd nog wat extra kleingeld achterlaat!

Stroom/Internet

Sri Lanka heeft een netspanning van 230-40V, 50 Hz. Omdat de stopcontacten afwijken van de Belgische/Nederlandse stopcontacten, is het raadzaam een verloopstekker mee te nemen.
In de grotere steden staan internetcafés ter beschikking. Bovendien bieden steeds meer hotels WiFi aan in hun “publieke ruimtes” – al dan niet tegen betaling.

Taal

Sri Lanka heeft een bevolking van ongeveer 20 miljoen inwoners en die bestaat hoofdzakelijk uit 2 groepen. Ruim 70% van de bevolking is Singalees, terwijl ongeveer 17% Tamil is. Beide bevolkingsgroepen spreken hun eigen taal: het Sinhala en het Tamil. In de toeristische gebieden, in de hotels en bij overheidsinstanties kan je uitstekend met Engels terecht.

Bagage

Gezien de beperkte kofferruimte bij lokale verplaatsingen, adviseren wij onze reizigers hun bagage mee te nemen in een sporttas (geen harde koffer).
Tijdens de reis zal je zeker het een en het ander kopen en dan sjouw je al snel veel te veel mee. Ons advies is om maximum 15 kg aan bagage mee te nemen.