Madagascar

Introductie

Begeleide rondreis Madagascar

Het Magische Rode Eiland van Contrasten!

Madagascar, het vierde grootste eiland ter wereld, is een land vol afwisseling: van een indrukwekkende natuur met schitterende stranden, prachtige landschappen en zeldzame dieren tot een innemende bevolking met bizarre rituelen.

Omdat je hier niet alleen de mystieke rites van Zwart Afrika terugvindt, maar evengoed de riksja’s en rijstterrassen uit het Verre Oosten, wordt het eiland wel eens omschreven als een smeltkroes van Afrika en Azië. Niets is echter minder waar, Madagascar is uniek!

Als gevolg van de geïsoleerde ligging is het “rode eiland” – een verwijzing naar de typische roodbruine aarde – qua natuur één van de rijkste landen ter wereld. Tijdens deze reis brengen we een bezoek aan het Ranomafana Nationaal Park, het Andasibe Mantadia Nationaal Park en het Isalo National Park en laten we je kennismaken met de diversiteit aan landschappen en de unieke fauna & flora van Madagascar, die in veel gevallen nergens anders ter wereld voorkomen. Zo zien we oa. de lemuren, een gevarieerde groep halfapen die alleen op dit eiland leeft en waarvan de Ringstaart Maki tot Nationaal Dier werd uitgeroepen. Uiteraard komt ook de verscheidenheid aan plantensoorten aan bod. Madagascar telt immers meer dan tienduizend verschillende planten, waarvan niet minder dan 80% inheems is! De baobab of “apenbroodboom” is ongetwijfeld de nationale trots van het eiland, terwijl de “reizigersboom” het symbool is van de nationale luchtvaartmaatschappij, Air Madagascar. Meer dan duizend orchideeën en talloze grote en kleine varens vullen de lijst verder aan, maar maken hem zeker niet compleet!

Vanzelfsprekend besteden we tijdens deze trip ook aandacht aan de achttien erkende bevolkingsgroepen die op Madagascar leven en die, elk voor zich, nog steeds veel waarde hechten aan het behoud van hun eigen cultuur.
In de grote steden kiezen de inwoners dan wel steeds vaker voor een “westerse levensstijl”, op het platteland daarentegen, leven de meeste mensen nog volop volgens de oude tradities.

Het toerisme staat in Madagascar nog in zijn kinderschoenen en dat maakt van het eiland een unieke bestemming, waar het nog mogelijk is om op een eenvoudige manier te ervaren en te genieten – helemaal volgens ons Six Senses concept.

Madagascar, een natuurlijke rijkdom die niet te evenaren is. Ben je klaar om deze magische bestemming samen met ons te ontdekken?

Van dag tot dag

Dagprogramma:

Dag 1: Brussel – Antananarivo (Tana)

Samenkomst in Brussel voor vertrek per autocar naar Parijs.
Lijnvlucht met Air Madagascar naar Antananarivo ~ Madagascar.
Maaltijden en dranken aan boord zijn inbegrepen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dag 02 (O-L-D): Antananarivo – Morondava

Aankomst in Antananarivo en aansluitende binnenlandse vlucht naar Morondava met Air Madagascar.
Transfer naar het hotel in Nosy Kelly, de kleine badplaats van Morondava, aan de westkust van het eiland.
Vrije dag om te acclimatiseren en eerste kennismaking met de gastvrijheid van de bevolking. Middagmaal in een plaatselijk restaurant.
Avondmaal & overnachting: HÔTEL & SPA PALISSANDRE CÔTE OUEST ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 03 (O-L-D): Morondava – Parc Kirindy – Morondava

Na het ontbijt starten we de dag met de ontdekking van het Kirindy reservaat, een klein reservaat in het westen van Madagascar dat één van de laatst overgebleven droge loofbossen beschermt. Tot de ongewone flora behoren oa. een aantal soorten baobabs die enorme afmetingen kunnen bereiken. Daarnaast staat het park ook bekend als leefomgeving van de huppelende reuzenrat en als één van de weinige plekken waar het grootste roofdier van het Rode Eiland, de katachtige fossa – een fretkat – nog gezien kan worden.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In de namiddag trekken we naar de 800 jaar oude “Heilige Baobab” en de “Verliefde Baobabs” en bij zonsondergang sluiten we de dag af met een bezoek aan de wereldberoemde “Baobablaan”.
Avondmaal & overnachting: HÔTEL & SPA PALISSANDRE CÔTE OUEST ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 04 (O-L-D): Morondava

Na het ontbijt varen we met “pirogues”, traditionele kano’s, langs de mangroves naar het vissersdorp Betania.
We zien hoe de bootjes nog op ambachtelijke manier gemaakt worden en genieten van een heerlijke picknick op het strand.

Vrije namiddag om te genieten van het zwembad of het strand.

Avondmaal & overnachting: HÔTEL & SPA PALISSANDRE CÔTE OUEST ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 05 (O-L-D): Morondava – Antsirabe

Na het ontbijt trekken we naar Antsirabe. Onderweg lunchen we in Miandrivazo, een stad met veel groen en vruchtbare gronden én de warmste plaats van Madagascar.
Bij aankomst in Antsirabe stappen we over in plaatselijke riksja’s om zo de stad te ontdekken. Uiteraard wordt er af en toe een vrij moment ingelast, zodat we de diverse kleine artisanale werkplaatsen kunnen bezoeken. De rit eindigt bij het hotel. Koloniaal avondmaal in het Hôtel Des Thermes.
Overnachting: COULEUR CAFE ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 06 (O-L-D): Antsirabe – Ambositra – Fianarantsoa

We rijden langs uitgestrekte rijstvelden, groene vlaktes en heuvelachtige landschappen met unieke rotsformaties naar Ambositra, bekend voor zijn artisanaal houtwerk en inlegwerk. Ons middagmaal wordt muzikaal opgeluisterd door de Betsileo-stam. We rijden doorheen de wijngaarden en maken een stop bij het trappistenklooster van Maromby, waar we de lokale wijnen degusteren. We eindigen de dag in Fianarantsoa – “l’école du bien”, het katholieke en academische centrum van Madagascar. Het is tevens de eerste stad van Madagascar waar het onderwijs werd geïntroduceerd.
Avondmaal & overnachting: LAC HOTEL ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 07 (O-L-D): Fianarantsoa – Manakara

In de vroege ochtend nemen we de Manakar Express. Een reis terug in de tijd, aan boord van een trein uit de jaren ’60, brengt ons naar Manakara. Een prachtige rit samen met de lokale bevolking! Onderweg glijden magnifieke landschappen, talloze banaan- , litchi- en mango- plantages en de prachtige ‘Faharony’ waterval aan ons voorbij. Dit is puur genieten! Manakara is een rustig stadje, gelegen aan het beroemde ‘Canal de Pangalanes’, een verzameling van natuurlijke rivieren en kunstmatige meren. Een vrij moment, ideaal om souvenirs te kopen. Avondmaal & overnachting: HOTEL DE PARTHENAY ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 08 (O-L-D): Manakara

We starten de dag met een wandeling door de stad tot aan de oever van het Pangalanes kanaal waar we aan boord van een prauw voor een tochtje over het water. Het kanaal werd ten tijde van Generaal Gallién aangelegd door meer dan 4000 Chinese “Coolies” om de handel tussen de haven van Antananarivo en het zuiden te bevorderen. Hierdoor werd Manakara een belangrijke haven voor de export van koffie, kruidnagel en peper. We picknicken op het kanaal en keren in de namiddag terug naar het hotel. Avondmaal & overnachting: HOTEL DE PARTHENAY ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 09 (O-L-D): Manakara – Ranomafana – Ambalavao

Tegen de middag komen we aan in het N.P. van Ranomafana. Dit betekent letterlijk “heet water”, een verwijzing naar de verschillende warmwaterbronnen die het park rijk is. Na de lunch trekken we verder naar Ambalavao. Onderweg vernemen we meer over de Betsileo-stam – de hardst werkende stam van het eiland – en zien we de natuur stilaan veranderen van groene hoogvlaktes met rijstvelden naar meer dorre landschappen, typisch voor het zuiden. In Ambalavao bezoeken we een atelier van “Le Papier Anteimoro”, een overblijfsel van de Arabieren die op het eiland verbleven tijdens de 15de eeuw.
Avondmaal & overnachting: ZONGO ***

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 10 (O-L-D): Ambalavao – Ranohira

Na het ontbijt rijden we langs prachtige bergen en kliffen verder door naar Ranohira. Onderweg doorkruisen we het Plateau van Horombe – een “no man’s land” van bijna 60km – en ontmoeten we de Zeboe-herders. Tegen de middag komen we aan in het hotel. Na de lunch genieten we van een vrije namiddag – een ideaal moment om alle indrukken en ervaringen te overlopen met je reiscollega’s of om te relaxen aan het zwembad.
Avondmaal & overnachting: HOTEL LE RELAIS DE LA REINE ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 11 (O-L-D): Ranohira: Isalo Nationaal Park

Na een vroeg ontbijt bezoeken we het Massief van Isalo. Dit indrukwekkend gebergte, bestaande uit grillig geërodeerde zandsteenformaties doet ons denken aan de Grand Canyon. De lokale bevolking gebruikt dit gebied niet alleen om natuurlijke zijde te kweken, maar ook om de overledenen te begraven. Na een wandeling door het park zoeken we de schaduw op voor een picknick en genieten we van de natuurlijke baden en watervallen. Uiteraard zien we ook de “Reine de l’Isalo”, een rots die veel weg heeft van een koningin en dromen we bij zonsondergang weg aan het “venster van Isalo”. Avondmaal & overnachting: HOTEL LE RELAIS DE LA REINE ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 12 (O-L-D): Ranohira Isalo – Tulear – Ifaty

Doorheen de naaldwouden die uniek zijn voor het eiland bereiken we Tulear, het einde van de “Route National N°7”. In een plaatselijk restaurant genieten we van een heerlijke maaltijd met zeevruchten alvorens we via een zandweg doorrijden naar Ifaty. Dit kleine badstadje met prachtige beschermde stranden is dé plek bij uitstek om uit te blazen. Mocht je echter nog energie over hebben, dan bieden de watersportactiviteiten van het hotel zeker uitkomst! Avondmaal & overnachting: HOTEL LE PARADISIER ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 13 (O-L-D): Ifaty

Aan het einde van een rustige ochtend staat een unieke bootsafari op het programma. Tussen juni en september kunnen er voor de kust van Ifaty immers walvissen gespot worden! Na de lunch trekken we per Zeboe-kar door het bos en vernemen we meer over de baobab en de geneeskrachtige planten die Madagaskar rijk is. In de late namiddag keren we terug en maken we van nabij mee hoe de lokale vissers hun vangst van de dag binnenhalen. De Vezo-vissers vertellen ons met plezier meer over hun cultuur en het leven van alledag. Avondmaal & overnachting: HOTEL LE PARADISIER ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dag 14 (O-L-D): Ifaty

Vrije dag. Heerlijk genieten van de azuurblauwe zee en parelwitte stranden.

Overnachting: HOTEL & SPA PALISSANDRE ****

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 15 (O-L-D): Ifaty – Tulear – Antananarivo – Andasibe

Na het ontbijt, vlucht van Tulear naar Antananarivo. Bij aankomst rijden we door naar Andasibe. We maken een korte stop in Andralanitra, de thuisbasis van Pater Pedro, die het opneemt voor de allerarmsten en hulpbehoevenden en daardoor ooit genomineerd werd voor de Nobelprijs van de Vrede. Lunch in Moramanga. Vervolgens rijden we door naar Andasibe waar we na zonsondergang een avondwandeling voorzien. We gaan in het reservaat op zoek naar de kameleons, slangen, lemuren en andere nachtdieren. Avondmaal & overnachting: VAKONA FOREST LODGE ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 16 (O-L-D): Andasibe NP

Na het ontbijt trekken we het subtropisch regenwoud in. Onze wandeling doorheen het Analamazaotra Nationaal Park leidt ons naar de ‘Indri’ – de grootste nog levende halfaap – die enkel voorkomt in het noordoosten van Madagascar en die hier zijn natuurlijke habitat heeft. De roep van de ‘Indri’ doordringt de dichte plantengroei van het woud en is vaak tot 3 km ver te horen. Dit N.P. is een paradijs voor vogelspotters en is vooral gekend voor de schitterende orchideeën en de prachtige boomvarens. Na de lunch krijgen we de kans om de lemuren van héél dichtbij te fotograferen. Avondmaal & overnachting: VAKONA FOREST LODGE ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 17: Andasibe NP – Antananarivo

Na het ontbijt rijden we terug naar Antananarivo. Middagmaal in een plaatselijk restaurant gevolgd door de ontdekking van het koloniale verleden van Ambohimanga, een stadje op de UNESCO-lijst. In de namiddag verkennen we de hoofdstad en bezoeken we onder andere het hoogste punt van de stad.
Afscheidsdiner in een plaatselijk restaurant.
Overnachting: HOTEL & SPA PALISSANDRE ***+

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


Dag 18: Antananarivo – Parijs – Brussels

Rechtstreekse internationale vlucht met Air Madagascar naar Parijs.
Maaltijden en dranken aan boord zijn inbegrepen.
In de late namiddag aankomst in Parijs en terugrit per autocar naar Brussel.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prijzen & data
Begeleide rondreis Madagascar Datum Status Prijs Online Inschrijven
Het magische rode eiland van contrasten! 28/JUN/2020 – 15/JUL/2020

Plaatsen vrij

4.985 € Hier inschrijven
Het magische rode eiland van contrasten! 05/SEP/2020 – 22/SEP/2020

Plaatsen vrij

4.985 € Hier inschrijven
Bijkomende informatie

Minimum aantal personen 12 personen
Maximum aantal personen 18 personen
Supplement eenpersoonskamer: 600 €

Individuele afreis: prijs op aanvraag

Inbegrepen in de prijs
  • Alle in het programma vermelde vluchten
  • Transfer per autocar van/naar Parijs
  • Alle vermelde maaltijden (O-L-D)
  • Alle vermelde bezoeken
  • Alle inkomgelden voor de verschillende parken
  • Ontmoeting met de grootste lemuren van Madagaskar, de Indri Indri
  • Boottocht met de prauw op het Pangalanes kanaal in Mankara
  • Lokaal transport met comfortabele minibus
  • Treinrit in 1ste klas Fianarantsoa – Manakara
  • “Couleur locale”, met o.a. bezoek aan een Vezo stam in Ifaty
  • Overnachtingen op toplocaties
  • Verblijf in de vermelde hotels (of gelijkwaardig)
  • Diensten van een Nederlandstalige reisleider *
  • Diensten van de lokale gidsen *
  • Fooien voor de lokale gidsen/ chauffeurs & kruiers *
  • Alle transport ter plaatse zoals vermeld in het programma
  • Luchthaventaksen en brandstoftoelagen zoals bekend bij publicatie van de brochure*
  • Visumassistentie
  • Belgische btw en lokale taksen

* Niet steeds inbegrepen in de prijs van de individuele reizen.

Niet inbegrepen in de prijs
  • Kosten voor reispas en/of visum
  • Verzekeringen
  • Dranken tijdens de maaltijden en alle andere persoonlijke uitgaven

Reizigers dienen te beschikken over een degelijke reisbijstandsverzekering.

Design Holidays is verzekerd tegen financieel onvermogen bij de Europese Goederen en Reisbagage verzekeringsmaatschappij.

Status
 • Plaatsen vrij
 • Gegarandeerde afreis (min 12 pers)
 • Volzet
Landinfo

Reisdocumenten (*)

Belgen en Nederlanders die naar Madagascar reizen, moeten in het bezit zijn van een internationaal paspoort dat bij aankomst in Madagascar nog minstens 6 maanden geldig is en dat nog minstens één lege pagina bevat. Daarnaast is ook een visum verplicht, dat voor vertrek kan aangevraagd worden bij de Ambassade of het Consulaat van Madagascar.
Voor België:
Ambassade van de Republiek Madagascar – Tervurenlaan 276 – 1150 Brussel – Tel.: +32 (0)2 770 17 26
Voor Nederland:
Consulaat van de Republiek Madagascar – Heemraadssingel 97 – 3022 CB Rotterdam – Tel.: +31 (0)10 425 6300
Het visum kan ook ter plaatse, bij aankomst op de luchthaven, aangekocht worden.
Neem voor alle zekerheid kopieën van je reisdocumenten (paspoort, ticket, …) mee op reis. Of scan ze in en mail ze naar jezelf, zodat je er steeds toegang tot hebt.

(*)De verstrekte informatie m.b.t. reisdocumenten op onze website en in onze brochures is onderhevig aan wijzigingen. Wij adviseren onze reizigers dan ook tijdig contact op te nemen met het Consulaat of de Ambassade van het land van bestemming om de actuele reisinformatie op te vragen.

Verzekering

Wij adviseren al onze reizigers om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, die aansluit op hun reis en hun bestemming. Wij verstrekken graag de nodige informatie over de mogelijkheden en de polisvoorwaarden van onze betrouwbare partner, de Europese.

Gezondheid (*)

Wie naar Madagascar reist, dient in het bezit te zijn van een cholera-stempel. Verder kent het land geen verplichte vaccinaties. Beslist aangeraden zijn inentingen tegen Hepatitis A, DTP (difterie, tetanus en polio) en kinkhoest. Ook vaccinaties tegen buiktyfus, Hepatitis B, tuberculose en rabiës zijn optioneel.
We raden je tevens aan om malariatabletten te gebruiken en maatregelen tegen muggen te nemen.
Voor de actuele stand van zaken verwijzen we voor België graag naar www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie malaria.
Reizigers uit Nederland vinden vergelijkbare informatie terug op www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Voor advies op maat is het raadzaam om vier tot zes maanden voor vertrek contact op te nemen met een arts.

(*)De verstrekte informatie m.b.t. gezondheid op onze website en in onze brochure is onderhevig aan wijzigingen en niet bindend.

Tijdsverschil

In Madagascar is het tijdens onze winter twee uur later dan in België/ Nederland,in onze zomertijd is het er één uur later.

Klimaat

Algemeen kan gesteld worden dat Madagascar een tropisch klimaat heeft dat vooral bepaald wordt door de Zuidoost-Passaat. Omdat het eiland op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen er tegenovergesteld aan die van België en Nederland. De zomer duurt van november tot maart en is zeer warm en nat. De winter – van april tot oktober – is koeler en droger.
Het klimaat verschilt echter sterk van gebied tot gebied. De groene oostkust is tropisch heet en vochtig met vooral ’s ochtends kans op een fikse bui. De relatief droge maanden in deze regio zijn mei, september, oktober en november. De westkust en het zuiden zijn vrijwel droog. November en december staan bekend als de ‘natte maanden’ maar zelfs dan is de neerslag nagenoeg verwaarloosbaar. In het hoogland is het een stuk koeler en bestaat er zelfs kans op nachtvorst. Hier regent het voornamelijk in de zomerperiode.

Valuta

De munteenheid van Madagascar is de Malagassische Ariary (MGA). Euro’s omwisselen kan op het vliegveld, in de hotels of bij de banken. Hou er echter rekening mee dat het niet mogelijk is om Ariary terug te wisselen naar Euro.
In Madagascar zijn de mogelijkheden om geld te pinnen zeer beperkt. Enkel in de hoofdstad en in enkele grote steden staan geldautomaten ter beschikking.
Ook met een creditcard kunt u niet overal terecht. Bij de banken en in de hotels in de grotere steden wordt doorgaans alleen Visa aanvaard.

OPMERKINGEN:
Om veiligheidsredenen heeft de Belgische overheid beslist om het gebruik van bankkaarten met Cirrus/Maestro logo buiten Europa niet langer mogelijk te maken. Afgezien van een paar uitzonderingen (te vinden op de website www.febelfin.be) kun je dus op onze reizen gewone bankkaarten / debetkaarten niet meer gebruiken en dient er cash geld te worden meegenomen, of een Visa / Mastercard (kredietkaart). Sommige banken bieden de mogelijkheid om deze maatregel op te heffen gedurende een maximum periode van 3 maanden (tijdens deze periode kun je dan wel buiten Europa met je bankkaart betalen): dit dient voor vertrek bij je bank aangevraagd te worden.

Fooien

Waar het geven van een fooi in Europa meestal gezien wordt als een extraatje als dank voor geleverde diensten, gaat het op Madagascar om veel meer… Voor mensen die tewerkgesteld zijn in de seizoensgebonden toeristische sector zijn fooien immers een onmisbare aanvulling op een erg laag salaris. Daarom zullen chauffeurs, gidsen, kofferjongens en kamermeisjes een extraatje zeker waarderen!

Stroom/Internet

Het standaardvoltage in Madagascar bedraagt 220 volt. In sommige gevallen kan een verloopstekker nodig zijn.
Internetcafés staan ter beschikking in Antananarivo. Ook in andere grote steden zijn er soms internetmogelijkheden. De verbindingen zijn echter vaak erg traag.

Taal

Madagascar telt 18 verschillende etnische groepen, die vrijwel allemaal de officiële taal van het eiland, Malagassisch, spreken. Frans, een overblijfsel uit de koloniale periode, is de tweede officiële taal op het eiland en wordt voornamelijk in de grotere steden en in het zakenleven gesproken. Engels is minder courant.

Bagage

Gezien de beperkte kofferruimte bij lokale verplaatsingen, adviseren wij onze reizigers hun bagage mee te nemen in een sporttas (geen harde koffer).
Tijdens de reis zal je zeker het een en het ander kopen en dan sjouw je al snel veel te veel mee. Ons advies is om maximum 15 kg aan bagage mee te nemen.